Business Finlandin innovaatioseteli on ollut olemassa jo useamman vuoden ja säännötkin muuttuneet muutamaan kertaan. 2022 alusta lähtien omavastuu poistuu, ja on odotettavissa piikki kysyntään. Mikä tekee siitä poikkeuksellisen hyvän ja toisaalta mitä heikkouksia sillä on? Tähän vastaa UltraLeanBusiness Oy Ltd:n toimitusjohtaja Antti Leijala, joka on auttanut kymmeniä pienyrityksiä innovaatiosetelin saamisessa ja toteuttamisessa.
Lue lisää ja hyödynnä Antin neljä vinkkiä!
Helppo ja nopea hakuprosessi on kaiken ydin
Kun haku avautuu 17.1.2022, saattaa käsittelyaikoihin tulla tilapäisesti viivettä, mutta yleisesti ottaen hakuprosessi on nopea ja käsittelyajat kohtuullisia. Hakemuksen tekemiseen kuluu aikaa 30-60min ja päätökset tulevat tyypillisesti parin viikon sisällä.
Antin vinkki #1: Mikäli haluat varmistaa nopean käsittelyn, laita hakemus sisään 17-18.1.2022.
Omavastuu poistuu, mutta tilapäinen rahoitus pitää hoitaa itse
Pienyrityksillä on usein haasteita rahoituksen saamisessa innovaatioiden kehittämiseen. Samalla kun oma investointikyvykkyys ja -halukkuus on osoitus yrittäjän omasta uskosta innovaation menestymiseen, on se myös monille rajoittava tekijä. Innovaatioseteli on tiettävästi ainoa vaihtoehto 100% tuen saamiseen (mikä tulee näkymään kovana kysyntänä), mutta uutena ehtona on se että laskut joutuu ensin maksamaan itse ja tuen saa vasta jälkikäteen (arviolta noin 1kk viiveellä).
Antin vinkki #2: Mikäli yrityksen kassatilanne ei salli 5000€ tilapäistä rahoitusta, voi hyödyntää markkinoilla olevia vakuudettomia yrityslainoja. Lyhyen laina-ajan takia korkokulut jäävät pieniksi.
Verkostojen hyödyntäminen mahdollistaa laajan avun
Voit vapaasti valita palveluntarjoajan. Huomioi kuitenkin, että palveluntarjoajien laatua ei käytännössä kontrolloi kukaan. Varmista siis, että palveluntarjoajalla on asianmukaiset referenssit ja että hän on juuri sinun tarpeisiisi sopivin. Etäyhteyksien aikakautena, etsi oman paikkakuntasi parhaan sijaan Suomen parasta.
Antin vinkki #3: Voit valita vain yhden palveluntarjoajan. Huomioi kuitenkin, että ko. palveluntarjoaja voi halutessaan alihankkia osan työstä kolmannelta osapuolelta. Näin voit yhdistää useamman asiantuntijan tuomat hyödyt.
Onko sinulla innovaatio, jonka kaupallistamiseen tarvitset apua ja vauhtia?
Pienyrittäjät ovat usein innovatiivisia, mutta aika-, osaamis- tai rahapulan takia moni innovaatio jää toteuttamatta tai testaamatta. Nämä pullonkaulat poistuvat ja nyt kannattaakin hyödyntää tilaisuus.
Business Finlandin innovaatioseteli on tarkoitettu pk-yrityksille, joilla on uusi tuote- tai palveluidea, jolla on potentiaalia kansainväliseen kasvuun ja jonka eteenpäin viemiseksi yritys tarvitsee ulkopuolista osaamista. Innovaatiosetelin avulla voit hankkia asiantuntijapalveluita, jotka tuovat yritykseesi uutta, innovaatiotoiminnassa tarvittavaa tietoa ja osaamista.
Mitä yritykseltä vaaditaan? Lue nämä tarkkaan ennen kuin jatkat:
- Yrityksesi on yhtiömuotoinen pk-yritys (ei toiminimi, suuri yritys, julkinen tai voittoa tavoittelematon organisaatio, säätiö, yhdistys tai ahvenanmaalainen yritys)
- Olet ollut päätoiminen yrittäjä vähintään 3 kuukauden ajan ennen Innovaatiosetelin hakemista – tai yrityksessäsi on vähintään yksi kokoaikainen työntekijä, jonka työsuhde on ollut voimassa vähintään 3 kuukauden ajan ennen Innovaatiosetelin hakemista
- Yrityksesi Suomen Asiakastiedon Rating Alfa on vähintään A
- Yrityksesi on kehittämässä uutta tuote- tai palveluideaa, jolle on jo tehty suunnitelmia kansainvälistymiseen (ei olemassa olevan tuotteen jatkokehittäminen)
Tarkemmat kriteerit löytyvät Business Finlandin verkkosivuilta.
Antin vinkki #4: Toiminimiyritykset eivät ikävä kyllä ole oikeutettuja innovaatioseteliin. Mikäli sinulla on toiminimi, kannattaa hakea apua ELY:n yritysten kehittämispalvelujen kautta.
Lisätietoja: Antti Leijala, antti.leijala@ultraleanbusiness.com / 0400-398985
- Autan tarvittaessa hakemuksen tekemisessä
- Autan vakuudettoman tilapäisrahoituksen saamisessa
- Autan itse projektin toteutuksessa tai oikean palveluntarjoajan löytämisessä
- Autan myös toiminimiyrityksiä, liikkeelle kannattaa lähteä 1pv analyysistä