Yleinen arvonlisäverokanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen.

Uutta arvonlisäverokantaa tullaan soveltamaan sellaisiin tavaroihin ja palveluihin, joiden verokanta on nyt 24 prosenttia. Jos tavara luovutetaan asiakkaalle tai palvelu on suoritettu viimeistään 31.8.2024, käytetään vielä 24 prosentin verokantaa, vaikka tuote tai palvelu maksettaisiin vasta syyskuussa. Tavaran tai palvelun tilausajankohdalla, sopimuksen tai laskun päivämäärällä ei ole merkitystä, ratkaisevaa on nimenomaan se, milloin tavara on luovutettu ostajan hallintaan tai palvelu on ostajan käytössä. Verohallinnon tiedotteessa on ohjeet erikoistilanteista mm. ennakkomaksuista ja osamaksukaupasta.

Niillä yrittäjillä, joilla arvonlisäveron verokausi on neljänneskalenterivuosi tai kalenterivuosi, yleisen verokannan muutos tulee voimaan kesken verokauden. Myös kuukausittain arvonlisäveronsa ilmoittavilla voi esim. syyskuun alv-ilmoituksessa olla myyntiä sekä 24 % että 25,5 % verokannalla.

Jos olet ulkoistanut alv-ilmoituksen tekemisen tilitoimistolle tai käytät kevytyrittäjä- tai laskutuspalvelua, palveluntarjoaja huolehtii ilmoittamisen puolestasi. Yrittäjänä olet kuitenkin aina vastuussa oikeista laskumerkinnöistä.

Ole erityisen tarkkana, jos ilmoitat arvonlisäverot itse. OmaVerossa käytetään kohtaa “Vero kotimaan myynneistä verokannoittain: 25,5 % vero”. Tässä ilmoitetaan sekä 25,5 % että 24 % alaisten myyntien verot.

 

Erityisesti kuluttajamyynnissä yrittäjän on tärkeää miettiä tuotteiden tai palveluiden hinnoittelua. Jos pidät verottoman hinnan samana, asiakkaalle näkyvä verollinen hinta nousee arvonlisäverokannan nousun myötä. Esimerkiksi 100 euron verottomalla hinnalla hinta asiakkaalle nousee 124 eurosta 125,50 euroon. Jos haluat pitää asiakkaalle näkyvän hinnan samana, sinun on laskettava veroton hinta hieman alhaisemmaksi, jotta verollinen hinta pysyy ennallaan. Tämä voi kuitenkin pienentää katettasi. Tarkista kaikki hinnastosi tuotteet ja palvelut ja päivitä hinnat tarvittaessa syyskuun alkuun mennessä, jotta ne vastaavat uutta 25,5 % arvonlisäverokantaa.

 

Alennetut alv-kannat pysyvät toistaiseksi 14 ja 10 prosentissa, joten esimerkiksi ruoan arvonlisäverokanta (14 %) ei ole nousemassa syyskuussa. Myös alennettuihin verokantoihin kuuluvien palveluiden ja tuotteiden arvonlisäverokantaa on tulossa muutoksia myöhemmin. Valmisteilla on hallituksen päätös nostaa 10 prosentin verokantaan kuuluvat tuotteet 14 prosenttiin (pois lukien sanoma- ja aikakauslehdet) sekä makeisten ja suklaan arvonlisäveron nostaminen alennetusta kannasta yleiseen arvonlisäverokantaan.

Seuraa tietoa muutoksista Verohallinnon sivuilta:

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/arvonlisaverotus/arvonlisaveroprosentit/Yleinen-arvonlisaverokanta-nousee-syyskuussa/

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/arvonlisaverotus/arvonlisaveroprosentit/