Yrityskauppojen määrän vuonna 2025 ennustetaan kasvavan edellisvuodesta
Vaikka yrityskauppojen määrä onkin vaihdellut Suomessa viimeisen vuosikymmenen aikana, on etenkin vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä nähty kiihtyvää yrityskauppaa. Tämä ennustaakin vilkasta yrityskauppavuotta 2025.
Perinteisen, kahden yrityksen välisen yrityskaupan ohessa markkinoilla on toimijoita, jotka pyrkivät rakentamaan toimialakokonaisuuksia ostamalla toisiaan tukevia yrityksiä, kuten Rotion kanssa neuvottelupöydässä useaan otteeseen istunut Kotera Group. Näin emo- tai holdingyhtiön kautta kehitetään ns. toimialaklusteria, jonka tavoitteena on kasvaa ja kukoistaa, kunnes kokonaisuus jossain vaiheessa myydään. Näin toimivat sijoittajatahot sitoutuvat usein kehittämistyöhön vuosiksi eteenpäin. Kerättäessä toimialaklusteria yksittäisen yrityksen omistaja usein tekee ns. väliexitin ja jää edelleen osakkaaksi yhtiöön tai sen ostaneeseen emoyhtiöön. Tällöin myös kohdeyhtiön osakkaat sitoutuvat 3-5 vuodeksi kehitystyöhön ja tavoitteena saada lopullisen exitin yhteydessä vielä mukava kauppasumma.
Miksi ostaisit yrityksen sellaisen perustamisen sijasta?
Jos harkitset yrittäjäksi ryhtymistä, sinun ei aina tarvitse perustaa uutta yritystä. Voit myös ostaa valmiin yrityksen, mikä on varteenotettava vaihtoehto. Finnveran vuonna 2017 julkaiseman tutkimuksen mukaan yli 90 % sen rahoittamista yrityskaupoista oli toiminnassa vielä kolmen vuoden jälkeen kaupoista. Viiden vuoden päästäkin toiminnassa oli noin 80 % yrityksistä. Tämä osoittaa, että yrityksen ostamista kannattaa harkita, jos yrittäjyys tai liiketoiminnan laajentaminen kiinnostaa.
Yrityskaupan rahoittamiseen on tarjolla erilaisia ratkaisuja. Rahoituspaketti koostuu usein useista eri instrumenteista, ja sen kokoaminen vaatii ponnisteluja sekä taitoa esittää ostokohteen tunnusluvut ja ennusteet rahoituskumppaneille ymmärrettävästi. Rahoituksen varmistaminen on usein keskeinen tekijä yrityskaupan toteutumisessa.
Finnveran 2017 tutkimuksen mukaan yli 90 % sen rahoittamista yrityskauppojen yrityksistä oli toiminnassa vielä 3 vuoden jälkeen kaupoista, ja 80 % yrityksistä oli toiminnassa 5 vuodenkin jälkeen.
Yrityksen ostamisella on monia etuja
Valmiin yrityksen ostaminen esimerkiksi eläköityvältä yrittäjältä on siten oiva vaihtoehto. Parhaimmassa tapauksessa valmis yritys tuo yrityskaupan yhteydessä paljon sellaista, jonka rakentamiseen alusta saakka kuluisi huomattavan kauan aikaa. Toimialasta riippuen esimerkiksi yrityksen hankinnat ovat jo tehtynä, ja työkoneet tai muut välineet ovat jo olemassa. Lisäksi yrityksen liiketoimintamalli on jo markkinoilla testattu ja hyväksi havaittu. Näin ollen yrityksen toimintaan liittyvien suunnitelmien sekä ennusteiden tekeminen on riskittömämpää, kun dataa ja historiatietoa on jo olemassa, eikä kaikkea tarvitse laskea pelkän oletuksen varaan.
Yleensä yrittäjän tavoitteena on liiketoiminnan kehittäminen tai laajentaminen. Toiminnassa olevaa yritystä on mahdollista päästä kehittämään sekä laajentamaan nopeammin, kuin täysin nollasta rakennettavaa, uutta yritystä. Lisäksi, mikäli ostettava yritys on ollut omalla toimialallaan tunnettu ja hyvämaineinen, siirtyvät maine ja tunnettuus yrityksen ostaessa.
Onnistuneiden yrityskauppojen taustalla on huolellinen perehtyminen
Jotta yrityskauppa olisi edellä kuvatun mukainen positiivinen kokemus, on yrityksen tutkimiseen ja yrityskaupan toteuttamiseen syytä käyttää reilusti aikaa ennen kaupan kättelyä. Ostajalla on myös selonottovelvollisuus ostokohteesta ja sen täyttämiseksi tutkimustyö on syytä tehdä systemaattisesti ja riittävällä tarkkuudella. Keskeisiä asioita, joihin tulee perehtyä ovat:
- Yhtiön taloudellinen tilanne
- Liiketoiminnan logiikka
- Verotus
- Sopimukset
- Työntekijöihin ja työsuhteiden hoitoon liittyvät asiat
- Kate
- Ympäristöasiat
- Tietosuoja-asiat
- Hallinto
- Toimitilat jne.
Taustatyön tavoitteena on ymmärtää mitkä ovat yrityskauppojen riskitekijät ja mahdollisuudet.
Usealla toimialalla on tällä hetkellä pulaa osaavasta henkilökunnasta. Tästä syystä moni yritys päätyy laajentumaan yrityskauppojen kautta. Osaavat työntekijät ovat yrityksen perusta, ja henkilökunnan siirtyminen yrityksen mukana omistajavaihdoksen yhteydessä on merkittävä hyöty. Yrityskauppa on myös aina murrekohta, jossa yrityksen omistajanvaihdos voi aiheuttaa tunnereaktioita erityisesti henkilökunnassa. Tämä on siksi myös yksi yrityskauppaan kohdistuva riski, vaikka se on myös suuri menestymisen mahdollisuus.
Henkilökunnan osaamisen lisäksi yrityskaupoilla voidaan saavuttaa teknologiaosaamista tai uusia maantieteellisiä toiminta-alueita. Kaikki näitä tavoitteli JN Titan Weldingin osakekannan ostanut Pre One Oy.
Yrityskauppaprosessiin liittyy usein vähintään kolme tahoa: ostaja, myyjä ja rahoittaja. Yrityskaupan toteutuminen vaatii, että kaikki kolme ovat tyytyväisiä neuvotteluiden lopputulokseen. Tästä syystä yrityskauppaprosessiin olit sitten ostamassa tai myymässä on syytä käyttää reilusti aikaa ja ottaa asiantuntija avuksi, joka tuntee yrityskaupan pelisäännöt.
Rotio Oy
Veli-Matti Ollikainen
Toimitusjohtaja, KTM